ABBA Symphonic Show v Seredi

ABBA Symphonic Show v Seredi

Kultúra a divadlo     Ružena Šípková    
Spomienky vo veľkom štýle
            V sobotu 22. júna 2024 sa v Mestskom amfiteátri Sereď v rámci XXIII. Seredského hodového jarmoku uskutočnil open-air koncert ABBA Symphonic Show. Najväčšie hity švédskej hudobnej skupiny ABBA v podaní dvoch speváčok a dvoch spevákov (Terezky Ďatelinkovej, Radky Križanovej, Michala Čechovského a Vladimíra Ďatelinku jr.) na ňom zazneli za sprievodu česko-slovenskej kapely Happyband Orchestra a Filharmónie Bohuslava Martinů Zlín.
 
            Na tento koncert som sa vybrala so svojou mamou, vďaka ktorej som už v detstve spoznala pesničky skupiny ABBA (dodnes mám odloženú magnetofónovú kazetu ABBA, ktorú v 70. rokoch vydalo hudobné vydavateľstvo OPUS). Ranné mraky a dážď nám na radosti nepridali, ale popoludní sa vyčasilo a večernému podujatiu nič nestálo v ceste. V „Amfiku“ bol príjemný chládok a miesta na sedenie sa rýchlo zaplnili obecenstvom. Prevažovali pamätníci zlatých čias skupiny ABBA, no všimla som si aj mladšie ročníky.
 
            O 20.30 hod. sa na pokyn dirigenta a moderátora Vladimíra Ďatelinku show začala pesničkou Gimme! Gimme! Gimme!  (A Man After Midnight). Bola podčiarknutá mocným zvukom Filharmónie i Happyband Orchestra, ktorého hudba mala miestami až rockové grády, a spevácky i hudobne sa dostatočne podobala na originál, čo obecenstvo ocenilo. Speváčky a speváci oblečení v štýlových kostýmoch mali vo svetle farebných reflektorov na starosti nielen spev a tanec, ale aj roztlieskavanie obecenstva do rytmu. To sa nedalo dlho núkať a aj po pesničke nasledoval veľký potlesk a pochvalný krik. Odozva poslucháčov bola veľmi srdečná i pri ďalších pesničkách. Všetky boli svieže, energické a zaranžované s nostalgickou úctou k originálom.
 
Vladimír Ďatelinka podujatie zasvätene a vtipne moderoval, pričom prezradil mnohé zaujímavosti o účinkujúcich i o skupine ABBA. Okrem iného sme sa dozvedeli, že ABBA vytvorila všetky svoje hity počas približne desaťročného obdobia a že významnú zásluhu na jej úspechu mal jej „hnací motor“ – manažér Stig Anderson, ktorý bol aj spoluautorom textov jej viacerých hitov. Vladimír Ďatelinka pri predstavovaní účinkujúcich venoval zvláštnu pozornosť autorovi aranžmánov všetkých pesničiek – členovi Happyband Orchestra, českému klaviristovi Michalovi Jánišovi.  
 
Na ABBA Symphonic Show v Seredi zneli pesničky ako Mamma Mia, Dancing Queen, S. O. S. či Honey, Honey. Obrovský potlesk a standing ovation si Filharmónia Bohuslava Martinů Zlín a Happyband Orchestra vyslúžili impozantnou interpretáciou inštrumentálnej skladby Arrival z rovnomenného albumu skupiny ABBA. Počas pesničky The Winner Takes It All som si všimla, že v tme naokolo sa to len tak hemžilo svietiacimi mobilmi. Pred pesničkou Lay All Your Love On Me naučila speváčka Terezka tanečne zdatnú a zároveň odvážnu časť obecenstva jednoduchú choreografiu, ktorú potom hlavne rozjarené poslucháčky v hľadisku amfiteátra počas pesničky predvádzali. Skončilo sa to nadšeným aplauzom.  
 
Keď prišla pesnička Super Trouper, mnohí ľudia v hľadisku sa vlnili do rytmu s rukami nad hlavami a iní zase tlieskali do rytmu. Ba čo viac, veľký dav už tancoval aj dolu pred pódiom ako v tranze.
 
Vladimír Ďatelinka zdôraznil, že sa do poslucháčsky prajnej Serede určite niekedy vrátia a poďakoval technikom, zvukárom, obecenstvu i organizátorom, ktorí mali, pravdaže, značnú zásluhu na zdarnom priebehu koncertu.
 
V refréne pesničky Voulez-Vous si obecenstvo okrem tanca aj hromadne zaspievalo podľa inštrukcií speváčky Radky. Na záver show nemohla chýbať pesnička Chiquitita, známa tým, že vlastnícke práva pre ňu skupina ABBA darovala Detskému fondu OSN. Po nej nasledovalo standing ovation a prídavok – sedemnásta pesnička toho večera Thank You For The Music.  Standing ovation sa zopakovalo. Terezka síce oznámila, že mali pripravený iba jeden prídavok, no dopriali nám ešte „party v Seredi“ – zmes viacerých pesničiek, ktoré už v ten večer zazneli, pričom krátky úryvok z pesničky The Winner Takes It All sme si vypočuli pre zmenu v českej verzii (A ty se ptáš, co já).
 
Napokon Terezka poďakovala za super atmosféru vytvorenú obecenstvom, z ktorej budú účinkujúci určite čerpať ešte niekoľko týždňov. Poslucháči znova aplaudovali postojačky.
 
I moja mama a ja sme mali z takmer dvojhodinového koncertu ABBA Symphonic Show krásny zážitok. Niekedy sa proste hudobné spomienky dostavia vo veľkom štýle. Napríklad aj s orchestrom. Pevne dúfame, že bude pokračovať tradícia vynikajúcich koncertov v Seredi.
 
foto: autor
ABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v SerediABBA Symphonic Show v Seredi