Mesto zvyšuje odbornú úroveň svojich opatrovateliek

Mesto zvyšuje odbornú úroveň svojich opatrovateliek

Mestský úrad     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď    
Nie každé mesto poskytuje svojim odkázaným občanom opatrovateľskú službu. Mesto Sereď takýto proaktívny prístup k najzraniteľnejšej skupine svojho obyvateľstva prejavuje už od roku 2009. Služby seniorom, či inak zdravotne znevýhodneným, chce zároveň poskytovať na čo najvyššej úrovni. Aj preto zorganizovalo v uplynulých dňoch školenie, ktoré dopomohlo zvýšiť odbornosť svojich zamestnancov.
 
O opatrovateľskú starostlivosť je možné požiadať na mestskom úrade v Seredi a po splnení podmienok dostane občan pridelenú svoju opatrovateľku na minimálne dve a maximálne na 7,5 hodiny denne. (O tejto téme sme obšírnejšie informovali nedávno TU a TU. )
„Momentálne túto službu zabezpečuje 38 opatrovateliek a opatrovateľov. Keďže máme záujem, aby naši zamestnanci boli vzdelaní a mali dostatočné a rôznorodé zručnosti a znalosti pri poskytovaní odborných činností, rozhodli sme sa pre nich zorganizovať vzdelávaciu aktivitu s názvom „Deeskalačné techniky,“ vysvetlila vedúca Oddelenia sociálneho, bytového a rodiny mesta Sereď, Silvia Adamčíková.
 
Cieľom školenia, ktoré viedla Mgr. Katarína Chmurčiaková, bolo získať informácie o tom, ako zmierňovať napätie a konflikt medzi opatrovateľkou a klientom. „Užitočné boli aj informácie o pravidlách krízovej komunikácie a o udržiavaní profesionálnych hraníc medzi opatrovateľkou a klientom,“ doplnila Adamčíková. Vysvetlila, že téma školenia bola zvolená zámerne tak, aby mestské opatrovateľky vedeli správne reagovať na situácie, s ktorými sa vo svojej praxi stretávajú, alebo by sa v budúcnosti mohli stretnúť.
 
Vzdelávania sa zúčastnila prvá polovica opatrovateliek a opatrovateľov. Druhé kolo aktivít je naplánované na október tohto roka. Sereď má záujem aj naďalej rozširovať odbornú úroveň svojich opatrovateliek, a preto plánuje aj ďalšie praktické vzdelávacie aktivity, uzavrela Silvia Adamčíková.
 
foto: S. Adamčíková
Mesto zvyšuje odbornú úroveň svojich opatrovateliek