Základná umelecká škola J. F. Kvetoňa oslávila 75. výročie založenia

Kultúra a divadlo     Iveta Tóthová    
 
Základná umelecká škola Jána Fischera Kvetoňa v Seredi zabezpečuje umeleckú výchovu a vzdelávanie deťom vo veku pred plnením povinnej školskej dochádzky, žiakom základných a stredných škôl ale aj dospelým. Škola sídli na Komenského ulici a vyučuje tu 30 pedagogických a 4 nepedagogickí zamestnanci. Pomenovanie nesie po hudobnom skladateľovi a pedagógovi Jánovi Fischerovi Kvetoňovi. (* 9. máj 1896, Hronec - † 23. december 1963, Bratislava). V rokoch 1924-1941 pôsobil ako učiteľ v Seredi, kde založil a viedol spevokol Zvon.
 
Od roku 1992 je riaditeľkou školy Dagmar Šajbidorová, s ktorou prinášame nasledujúci rozhovor:
 
Aké odbory ponúkate žiakom?
 
Žiakov vzdelávame v hudobnom, výtvarnom, tanečnom a literárno-dramatickom odbore. Vyučujeme hru na klavír, akordeón, keyboard, flautu, klarinet, saxofón, trubku, gitaru, harfu a bicie nástroje. V oblasti výtvarných techník ponúkame kresbu, maľbu, grafiku, dekoratívne činnosti a keramiku. Žiaci sa učia aj ľudový, klasický, moderný či scénický tanec.
 
Priblížte nám, prosím históriu školy
 
História školy je veľmi bohatá. O jej vzniku sa žiaľ nezachovala ani kronika, ani iný písomný materiál. Prvá zmienka o škole je od pani Márii Bukovskej a pána Viliama Matušku. Použili okrem iného aj záznamy z denníka, ktorý si písala o svojich deťoch p. Neža Kaminská, taktiež učiteľka v tejto škole. Zo spomenutého denníka sa dozvedáme, že najprv bolo založené baletné oddelenie v roku 1941, ktoré však čoskoro zaniklo. Zásluhu na založení má práve p. Neža Kaminská.
 
Ako sa menili priestory počas rokov?
 
Založenie školy v Seredi sprevádzali značné problémy. Manželia Bukovskí dva roky znášali všetky náklady na kúrenie a svetlo, ba dokonca sa celý tento čas hralo na ich klavíri. Časom sa aj začiatočný počet 7 huslistov a 7 klaviristov zdvojnásobil. Vtedy už bolo treba rozmýšľať o vhodnejšej miestnosti. A tak sa p. Mária Bukovská dohodla s predstavenstvom obce o poskytnutí jednej miestnosti škôlky na Pekárskej ulici pre hudobnú školu. Dokonca sa podarilo aj zapožičanie klavíra od firmy Werner z Bratislavy. Požičovné ako aj nájomné hradili rodičia žiakov.

Koncom roka 1947 však riaditeľ školy v Trnave oznámil, že filiálku musí zrušiť, lebo Sereď patrí do okresu Galanta. Rodičia sa teda obrátili na odbor Matice slovenskej, aby prepožičala meno Hudobnej školy s tým, že Matica slovenská nebude mať so školou žiadne výdavky. Bolo to uvedené aj v štatúte Hudobnej školy, podpísanom oboma stranami 25.októbra 1948. V tomto rozhodujúcom období bola významná aj pomoc Dr. Jána Fischera-Kvetoňa.

Hudobná škola teda začala pôsobiť ako samostatná 1. septembra 1948 v dvoch malých miestnostiach domu p. Gettwerta v Seredi. Za riaditeľa bol ustanovený p. Viliam Matuška, ktorý učil aj hru na husle. V klavírnom oddelení učili p. Anna Michalková a Ida Seidlerová .Hudobnú náuku vyučoval p. Ľudovít Szoke. V tomto období opäť veľmi pomáhali aj rodičia detí, ktoré Hudobnú školu navštevovali. Poskytli napríklad časť sumy na zakúpenie nového školského klavíra. Zvyšok sa získal na hudobných besiedkach. K obdobiu rokov 1948 – 1953 treba spomenúť, že na škole pôsobil 140-členný detský zbor a orchester dospelých.
 
Staršia generácia si pamätá pôsobenie školy v seredskom kaštieli. V ktorých rokoch to bolo?
 
Bolo to od 1.9.1963 a založené boli aj ďalšie odbory: výtvarný, tanečný a dramatický. Neskôr sa zmenil aj názov školy na Ľudovú školu umenia. Ani Galanta, ani Trnava v tomto čase nemali všetky odbory tak ako my. V roku 1987 sa škola opäť sťahovala do nevyhovujúcich priestorov Sokolovne v Seredi. V roku 1995 sa pričinením Mesta Sereď, Školskej správy v Galante a riaditeľstva školy podarilo školu znovu presťahovať do súčasných priestorov na ul. Komenského, kde pôsobí dodnes.
 
Aké zmeny a vylepšenia prebehli na škole v posledných rokoch?
 
V roku 2000 škola získala od Ministerstva školstva za výborné výchovno-vyučovacie výsledky čestný názov: Základná umelecká škola Jána Fischera-Kvetoňa v Seredi. Od 1.9.2018 bolo zaradené do siete škôl Elokované pracovisko, Školská 240, Pata ako súčasť ZUŠ Sereď.
 
Na základe dlhoročnej podpory Mesta Sereď bola v uplynulých rokoch realizovaná výmena okien a dverí, oprava strechy, hromozvodu ,opravy sociálnych zariadení, odhlučnenie tried, nainštalovanie regulačných ventilov a výmena radiátorov, úprava koncertnej sály, ozvučenia koncertnej a tanečnej sály (baletizol, baletné tyče, zrkadlá), inštalovanie klimatizácií, nákupy strunových, dychových, bicích a klávesových nástrojov, výtvarného materiálu a kostýmového vybavenia. V zmysle povinného materiálového a technického vybavenia tried boli všetky triedy v odboroch tanečný, výtvarný, hudobný, literárnodramatický kompletne vybavené základným materiálno-technickým vybavením. Na škole sa využíva školský software pre ZUŠ, pre zamestnancov bola zakúpená počítačová technika. V exteriéri školy boli zrealizované parkovacie miesta, vstupná posuvná brána, fasádny náter, výsadba zelene, záhradné átrium, oddychové-čakacie zóny. Významná dlhoročná podpora bola realizovaná na základe finančnej pomoci a spolupráce od Združenia rodičov pri ZUŠ.
 
Aký je záujem o štúdium na vašej škole a aké úspechy dosahujú vaši žiaci?
 
Každoročne je o štúdium na Základnej umeleckej škola Jána Fischera- Kvetoňa veľký záujem. V súčasnosti má škola prihlásených spomínaných 650 žiakov. Žiaci školy dosahujú popredné ocenenia na rôznych súťažiach, výstavách s celoslovenskou a medzinárodnou pôsobnosťou. Svojimi vystúpeniami sa podieľajú na kultúrno-spoločenskom živote v meste a okolí. Dôstojne reprezentujú školu i mesto Sereď. Za výborné výchovno-vzdelávacie výsledky a reprezentáciu sú každoročne oceňovaní primátorom mesta a riaditeľkou školy.