Nové logo a modernú vizuálnu komunikáciu má už aj Sereď. VIDEO

Nové logo a modernú vizuálnu komunikáciu má už aj Sereď. VIDEO

Mestský úrad     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď    
Dnes už nie je žiadnou novinkou, že imidž a komunikácia miest a obcí sa modernizuje. Mestám tak postupne nevznikajú iba nové logá, ktoré sa používajú s rešpektom voči tradičným erbom, ale aj celé vizuálne identity. Nastal čas, aby aj Sereď kráčala s dobou, a preto vám predstavujeme nový vizuál mesta. Veríme, že nový vizuál nielen skvalitní, sprehľadní a zmodernizuje komunikáciu samosprávy, ale prispeje aj k budovaniu pozitívneho vzťahu obyvateľov k mestu. V novej vizuálnej identite nášho mesta je zakódovaný príbeh, myšlienka, ktorá najviac rezonovala v prieskume medzi obyvateľmi. Sereď je skrátka Mesto stretnutí.
 
Vizuálna identita mesta je navrhnutá skladačka grafických prvkov, ktoré v blízkej budúcnosti budete postupne stretávať na rôznych komunikačných výstupoch mesta: od hlavičkového papiera radnice, cez plagáty na mestské podujatie až po komunikáciu na sociálnych sieťach. „Konečne! Konečne aj mesto Sereď má modernú grafiku, s ktorou bude môcť rozpoznateľne komunikovať cez všetky naše komunikačné kanály. Myslím, že osloví nielen mladšie generácie. V dnešnej dobe zahltenej množstvom informácií je veľmi dôležité, aby sa mesto prezentovalo vizuálne jednotne,“ vysvetlil na úvod primátor mesta Sereď Ondrej Kurbel. Moderné logo naozaj prináša dynamickejší vizuálny štýl a zrozumiteľnosť.
 
Primátor zdôraznil, že moderný prístup pritom nebude potláčať tradície. „Erb mesta ostáva nemenný a naďalej bude s patričnou úctou prítomný v komunikácii na miestach, ktoré to vyžadujú. Erb mesta je neoddeliteľnou súčasťou histórie Serede a symbolizuje naše dedičstvo. Nová vizuálna komunikácia mesta bude jeho vkusným doplnkom,“ dodáva Kurbel.
 
Zrod identity
Sereď v rámci prípravy projektu identity najskôr oslovila širšiu verejnosť a pýtala sa, ako vníma mesto, čo považuje za dominanty mesta a čo by sa podľa nich malo v komunikácii zdôrazniť. „Práve získané názory a spätná väzba od množstva ľudí sa stali podkladom pre tvorbu loga. Nová vizuálna identita bola tvorená tak, aby rozprávala príbehy nášho mesta a zároveň aby vyjadrovala pozitívnu atmosféru, s ktorou si mesto spájame,“ doplnil primátor Ondrej Kurbel.  Vysvetlil, že v dotazníkoch najviac rezonoval fenomén vody v kontakte mesta, história a naša jedinečnosť a originalita.
 
Aké je nové logo?
Základný logotyp mesta tvorí nápis Sereď a grafický prvok troch horizontálnych pruhov. Tie vychádzajú z mestskej zástavy. Elementy sú upravené do vlnoviek, ktoré symbolizujú rieku Váh, úzko spätú s mestom, ale aj samotnú zástavu vejúcu vo vetre. Vlnitosť sa preniesla aj do písmen „e“ v názve mesta. Červená farba je odvodená z mestského erbu. Bodka na „d“ nahrádza mäkčeň a symbolizuje miesto, kde sa cesty historicky stretli, a tak vzniklo stredoveké osídlenie, na základoch ktorého Sereď stojí. Pojem Sereď ako mesto stretnutí sa odzrkadlilo aj v dotazníkoch. Zároveň je bodka i symbolom tvrdého nárečia, ktoré je v meste zaužívané – My sme Sered a bodka.
 
Správy zo zákulisia
Tvorivý tím, ktorý pripravil novú vizuálnu komunikáciu mesta, viedla Martina Slováková. „V prvom rade chcem oceniť čas a priestor, ktorý sa na diskusiu ohľadom novej komunikácie vytvoril. Je málo klientov, ktorí si uvedomujú, ako dôležitá je prípravná fáza a nepodcenia ju. Sereď bola ukážkovým príkladom. Na prvý pohľad jednoduché zadanie, malé mesto. Bola som nadšená z prístupu, ktorý zvolil pán Kurbel a jeho tím. Bolo úžasné oprieť sa o názory a pocity skutočných obyvateľov a mať tak priestor na diskusiu a nechať dozrieť navrhnuté cesty pred finálnou voľbou. K statickej vizuálnej identite sme vytvorili aj tzv. motion logo, teda jeho animovanú verziu, ktorá v skratke vysvetlí význam jednotlivých prvkov,” vysvetlila Slováková z kreatívneho štúdia Cukru production.
 
Inšpirujeme sa najlepšími
Mnoho slovenských miest už pracuje s vlastnou vizuálnou identitou a dôsledne vypracovaným dizajn manuálom. Do tejto zostavy patria napríklad aj mestá Trnava, Bratislava, Nitra alebo Nové Mesto nad Váhom. Tieto identity umožňujú mestám jednotne a efektívne komunikovať so svojimi občanmi aj návštevníkmi. Ľudia naprieč generáciami sa svorne zhodujú, že vďaka jednotnej mestskej komunikácii zrazu vedia identifikovať, ktoré podujatia sú mestské alebo ocenia prehľadnosť komunikácie na webe či sociálnych sieťach.
 
 
 
 
 
Nové logo a modernú vizuálnu komunikáciu má už aj Sereď. VIDEONové logo a modernú vizuálnu komunikáciu má už aj Sereď. VIDEONové logo a modernú vizuálnu komunikáciu má už aj Sereď. VIDEO