Do zbierky múzea pribudli taniere, ktoré sa používali počas stolovania v jedálni kaštieľa v Seredi

Do zbierky múzea pribudli taniere, ktoré sa používali počas stolovania v jedálni kaštieľa v Seredi

História     Iveta Tóthová    
 
Tri exempláre vystavené v mestskom múzeu sú z vypálenej a maľovanej keramiky z hliny a kameniny. Pochádzajú  z anglického servisu z 19. storočia a používali sa počas stolovania v jedálni kaštieľa v Seredi. Exponáty do zbierky múzea daroval Jaromír Švrček.
 
Zberateľské taniere z anglickej manufaktúry DAVENPORT majú veľkú historickú hodnotu.  Porcelánka vznikla v roku 1794 v Angllicku. Založil ju John Davenport v meste Longport, kde začal vyrábať riad s modrobielou potlačou krémovej farby. V roku 1801 začal vyrábať aj sklenené výrobky. V roku 1830 John prenechal firmu synom. Firma mala tri závody v Longporte a jeden v Newporte s viac ako 1500 zamestnancami. V roku 1887 bola továreň zatvorená a zároveň ju získala porcelánka Burleight.
Do zbierky múzea pribudli taniere, ktoré sa používali počas stolovania v jedálni kaštieľa v SerediDo zbierky múzea pribudli taniere, ktoré sa používali počas stolovania v jedálni kaštieľa v SerediDo zbierky múzea pribudli taniere, ktoré sa používali počas stolovania v jedálni kaštieľa v Seredi