Realizácia projektu „Videodokument od hľadania historickej sochy Legionára po realizáciu repliky“ sa odkladá do budúcnosti

Realizácia projektu „Videodokument od hľadania historickej sochy Legionára po realizáciu repliky“ sa odkladá do budúcnosti

Občania a občianske združenia     OZ Občan rozhodni v zastúpení Milošom Majkom    
Snahy o nájdenie komunistickým režimom pod zem schovaného originálu sochy Legionára sa v Seredi datujú na krátko porevolučnú dobu, teda desaťročia. Zo začiatku však išlo hlavne len o teóriu. Prax a to skutočné hľadanie začalo viacmenej až v roku 2019.

Práve v tomto roku sa uskutočnilo niekoľko stretnutí potenciálnych pamätníkov miesta, kam mala byť socha Legionára zakopaná. Ľudia mali na konkrétne miesto rôzne názory a každý ho označoval inde. Veď bodaj by nie, ide o desaťročia a za to obdobie sa veľa zmenilo.

K dokumentácii snáh o nájdenie sochy Legionára sme boli oslovení jedným z iniciátorov tejto myšlienky, vtedy poslancom MsZ Dušanom Irsákom. Išlo o niekoľko spoločných stretnutí na rôznych miestach, ale aj pri samotnom hľadaní v teréne, kde sme ochotne strávili hodiny dokumentovaním a to ako na videozáznamy, tak fotograficky. Kvalitné technické zázemie nás práve k tomuto predurčilo a výsledok našej systematickej práce sa dostavil onedlho. Stretnutia desiatok ľudí, z ktorých mnohí dnes už nežijú a dokumentácia ich historickej pamäte je teda napriek nenájdeniu originálu sochy zaznamenaná trvale.

Na ďalší rok začala výroba repliky tejto sochy reštaurátorom Františkom Šmigrovským v jeho ateliéri. Je len pochopiteľné, že sme nesmeli chýbať ani počas procesu výroby najskôr makety sochy a následne samotného Legionára. Zdokumentovaný je teda celý proces tvorby, ale aj osádzanie sochy na jej historické miesto pred Mestským úradom a následné slávnostné odhalenie tohto symbolu mesta.

Takto za prakticky tri roky vznikol dostatok materiálov na zhotovenie dokumentu tejto významnej udalosti presahujúcej hranice mesta a treba povedať pravdu, dnes sme jediní, kto celý proces hľadania originálov sochy Legionára, ako aj realizáciu repliky má zadokumentovanú v kvalite a rozsahu umožňujúcom vyhotovenie predmetného dokumentu. V konečnom dôsledku sa jedná o stovky GB surových dát, zálohovaných na niekoľkých záložných diskoch a externom serveri s garanciou, že dáta zostanú zachované aj do budúcnosti.

Vychádzajúc z predpokladu, že Mesto Sereď si váži svoju históriu a aktivity občanov smerujúcich k jej zachovávaniu, sme požiadali o zadotovanie časti finančných prostriedkov nevyhnutných na spracovanie dokumentu na úrovni, ktorá by trvale slúžila Mestu Sereď na reprezentačné účely. O prínose takéhoto dokumentu k zachovaniu pamäti národa asi polemizovať je zbytočné.

Pre rok 2023 sme sa rozhodli požiadať Mesto Sereď o dotáciu nevyhnutnú k vyhotoveniu takéhoto dokumentu. Z požadovanej čiastky však poslanci MsZ odsúhlasili zhruba 1/10-tinu, čo prirodzene na tento účel zďaleka nepostačuje. Napriek tomu sme radi, že predmetné finančné prostriedky pomohli zvýšiť bezpečnosť archivácie neopakovateľných filmových a fotografických materiálov do budúcnosti.

Snáď si poslanci pre najbližší rok uvedomia neopakovateľnosť určitých momentov v histórii mesta a nevyhnutnosť ich zachovania pre ďalšie generácie a v súlade s týmto upravia priority mesta, ktorého záujmy vo funkciách majú reprezentovať.
 
Realizácia projektu „Videodokument od hľadania historickej sochy Legionára po realizáciu repliky“ sa odkladá do budúcnosti