Pozvánka na výstavu o živote a diele seredského rodáka, architekta Ferdinanda Silbersteina Silvana

Pozvánka na výstavu o živote a diele seredského rodáka, architekta Ferdinanda Silbersteina Silvana

História     Mestské múzeum    
 
Mestské múzeum v Seredi, Mesto Sereď, OZ Vodný Hrad Vás srdečne pozývajú na výstavu o živote a diele seredského rodáka, architekta Ferdinanda Silbersteina Silvana.a príbeh jeho rodiny Silbersteinovcov – Silvanovcov.
 
Vernisáž sa uskutoční v piatok 23. februára 2024 o 17.00 hod. v priestoroch múzea a výstava potrvá do 31. 05. 2024.
 
Touto výstavou v Mestskom múzeu v Seredi si chceme pripomenúť významnú osobnosť, seredského rodáka, architekta Ferdinanda Silbersteina Silvana. Architektonické dielo Ferdinanda Silbersteina Silvana vznikalo v období rozvoja modernej funkcionalistickej architektúry. Obsahom výstavy je priblížiť jeho celoživotné architektonické dielo, jeho život a osud jeho rodiny obyvateľom Serede a návštevníkom, ktorí zavítajú do múzea. Výstava má dve časti. Prvá časť výstavy je venovaná osobnosti architekta a jeho architektonickému dielu. Kópie archívnych dokumentov a projektov architekta prezentujú diela realizované v Seredi – budova poštového úradu a obchodného domu Müller v Seredi, v Dvorníkoch nad Váhom - budova rímskokatolíckej ľudovej školy, v Hlohovci - obchodného domu Müller, v Nitre - budova všeobecnej banky a dom Karola Richtera, v Trenčíne – budova mestskej sporiteľne a obchodnej akadémie. V druhej časti sú vystavené exponáty – fotografie a dokumenty približujú život seredskej rodiny Silbersteinovcov, Henricha a Hermíny a ich troch synov Artúra, Ervína, Ferdinanda a dcér Marty, Steffi a Lilly. Ferdinand Silberstein po skončení štúdia na Nemeckej vysokej škole technickej v Prahe, v roku 1925 prišiel do Bratislavy. Mladý architekt dostal prácu v projektovom ateliéri známeho slovenského architekta Milana Michala Harminca, kde odpracoval päť rokov. V tomto ateliéri vytvoril viacero návrhov a v roku 1928 dva projekty, ktoré získali v súťaži architektov 1. cenu. Bol to projekt Nitrianskej všeobecnej banky a projekt na budovu Slovenského národného múzea v Turčianskom sv. Martine. Na začiatku 30. rokov 20. storočia sa osamostatnil a otvoril si ateliér v Bratislave v mieste, kde býval. Nasledujúce roky boli pre architekta veľmi významné a úspešné, niektoré stavby postavené podľa jeho projektov sú aj pamiatkovo chránené. Vytvoril viaceré projekty budov – školy, verejné budovy a súkromné domy - v mestách Sereď, Bratislava, Trenčín, Dolný Kubín, Topoľčany. Ďalšie vlastné projekty realizoval až po druhej svetovej vojne po jeho návrate z úkrytu v lesoch blízko Banskej Bystrice, kde sa skrýval s rodinou. Boli to projekty budov poštového úradu v Banskej Bystrici (1947) a nájomného domu s reštauráciou pivovaru Stein v Bratislave (1948), kde ho neprávom obvinili zo sabotáže. Aj preto sa rozhodol odísť z Československa a v roku 1949 sa vysťahoval s rodinou do Austrálie. V cudzej krajine si našiel prácu v Správnej rade kraja Sydney ako asistent architekta a neskôr pracoval vo Výbore pre elektrárne v Novom južnom Walese (New South Wales Electricity Commission) až do roku 1967. Výstava je venovaná aj spomienke na architekta v minulom roku, pri príležitosti 40. rokov od jeho smrti (24. novembra 1983 Sydney).
Pozvánka na výstavu o živote a diele seredského rodáka, architekta Ferdinanda Silbersteina SilvanaPozvánka na výstavu o živote a diele seredského rodáka, architekta Ferdinanda Silbersteina Silvana