Sereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstania

Sereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstania

Udalosti a ľudia     Iveta Tóthová    
 
Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania sa 28. augusta pri Pomníku hrdinov SNP v mestskom parku  v Seredi uskutočnil pietny akt kladenia vencov.
 
Na spomienkovej udalosti  sa zúčastnil primátor Serede Ondrej Kurbel spolu s viceprimátorkou Máriou Fačkovcovou, zástupcami poslaneckého zboru, členmi Ženijného pluku v Seredi, Okresného úradu v Galante, ako aj predstaviteľmi ÚN Veteran Slovakia, Zväzu protifašistických bojovníkov, Zväzu vojakov SR - Klub Sereď, TJ Rozkvet a Denného centra pre seniorov. Ich prítomnosť bola prejavom úcty a vďaky všetkým, ktorí obetovali svoje životy v boji za slobodu počas II. svetovej vojny. 
 
Slovenské národné povstanie, ktoré vypuklo 29. augusta 1944, sa zapísalo do dejín Slovenska ako jeden z najdôležitejších momentov v jeho histórii. Rozkaz „Začnite s vysťahovaním“, ktorý podplukovník Ján Golian vydal v ten deň s platnosťou od 20. hodiny, bol signálom na začatie povstania. Jeho epicentrom sa stala Banská Bystrica a boje pokračovali až do oslobodenia krajiny na jar 1945. 
 
Občania zhromaždení pri pamätníku položili vence ako symbolický prejav úcty voči tým, ktorí počas Slovenského národného povstania a v druhej svetovej vojne bojovali za slobodu a spravodlivosť. Každý veniec predstavoval vďaku za odvahu a obetavosť hrdinov, ktorí sa postavili proti nespravodlivosti a utrpeniu.
 
Primátor Ondrej Kurbel vo svojom príhovore vyzdvihol význam Slovenského národného povstania, keď povedal: „Slovenské národné povstanie bolo najvýznamnejším revolučným vystúpením Slovákov v doterajšej histórii. Je nesmierne dôležité, aby aj nasledujúce generácie poznali históriu vlastnej krajiny, v ktorej sa prejavila spolupatričnosť, odhodlanie, odvaha a záujem o veci verejné. Aby sa nikdy nezabudlo, ako sa účastníci SNP postavili proti bezpráviu i násiliu a so zbraňou v ruke museli bojovať za sociálnu spravodlivosť, bratstvo a rovnoprávnosť všetkých ľudí a národov.“  Primátor Kurbel tiež pripomenul dôležitosť udržiavania spomienky na tieto udalosti: „História nás učí, že nikdy nie je neskoro postaviť sa na správnu stranu dejín, zastať sa pravdy a boja za slobodu. Pre všetkých nás, občanov Slovenskej republiky, je dnes doslovne povinnosťou s bázňou a zároveň s vďakou si spomenúť na všetky obete, ktoré si tento hrdinský počin vyžiadal.“
 
Anton Pančík, zástupca Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, vo svojom príhovore zdôraznil historický význam SNP a s preklenutím na súčasnosť dodal: „Z kamienkov ľudských obetí vznikla mozaika, ktorá bude navždy dosvedčovať, čím slovenský ľud v protifašistickom boji prispel k slobode. Slovensko, Európa ba aj celý svet pocítili hrozné útrapy druhej svetovej vojny a zdalo sa, že mier je už trvalý a neohroziteľný. Vieme však, že dnes tomu tak nie je.“
 
Podujatím sprevádzala Monika Plavocká, ktorá na záver zarecitovala tematickú báseň, čím dodala pietnemu aktu dôstojnú bodku. Primátor Ondrej Kurbel na konci  poďakoval všetkým prítomným za účasť a prejavenú úctu k obetiam Slovenského národného povstania.
Sereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského náodného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstaniaSereď si pripomenula 80. výročie Slovenského národného povstania