Bezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektu

Bezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektu

Bezpečnosť     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď    
Žiaci prvého stupňa seredskej ZŠ J. A. Komenského spolu s manažérkami kvality ovzdušia Trnavského kraja skúmali, ako deti najčastejšie dochádzajú ráno do školy, aké prekážky majú chodci na svojej trase a aký čistý vzduch ráno dýchajú pred školou. Zistili, že ak by boli dospeláci menej pohodlní, život detí by mohol byť zdravší a o kúsok bezpečnejší. V septembri druhá časť programu premení verejný priestor pred školou na „Ulice pre všetkých“.
 
Nástrahy dopravy
Na Slovensku je viac ako tri milióny vozidiel. Toto zistenie potvrdzuje aj ranný zhon pred nejednou školou a Sereď v tomto, žiaľ, nie je výnimkou. „Motorové vozidlá pre nás nepredstavujú hrozbu len v súvislosti s kolíziou. Nebezpečné sú pre naše zdravie a životné prostredie aj z hľadiska produkcie emisií,“ vysvetľuje Katarína Mičáková, manažérka kvality ovzdušia a koordinátorka projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia. Upozorňuje, že osobná automobilová doprava uvoľňuje do ovzdušia najmä emisie prachových častíc a oxidov dusíka. Znečisťujúce látky sú obzvlášť nebezpečné pre deti, tehotné ženy, chronicky chorých ľudí a seniorov.
 
Meranie množstva prachu vo vzduchu
Prvé aktivity projektu boli praktické. Manažérky kvality ovzdušia ráno merali prítomnosť prachových častíc v ovzduší a vysvetľovali deťom, aké majú tieto častice negatívne vplyvy na zdravie. Deti pod ich taktovkou skúmali, ako ráno žiaci prichádzajú do školy a zistili, že auto dominuje. Potešujúcim zistením bolo, že na záver prednášky, na otázku "Ako by ste chceli chodiť do školy v ideálnom prípade?" sa odpovede otočili a auto nedominovalo v žiadnej triede. „Potvrdilo sa, že dnešné deti sú ochotné zmeniť svoje dopravné návyky, avšak potrebujú, aby im dospelá verejnosť k aktívnemu dochádzaniu do školy vytvorila vhodné podmienky,“ vysvetlila Mičáková.
 
Motivácia k alternatívnej doprave
Negatívne vplyvy áut na zdravie a bezpečnosť si uvedomuje aj vedenie ZŠ J. A. Komenského, zástupcovia mesta a miestne OZ Mám rád cyklistiku. Aktivita „Do školy po vlastných“ má priniesť ovocie v podobe uvedomenia si potreby zmeny a jej naštartovania. „Naša škola motivuje k využívaniu alternatívnej dopravy. V areáli školy máme moderné stojany na bicykle a tiež atraktívny veľkokapacitný cykloprístrešok pre bezpečné odkladanie bicyklov či kolobežiek. Dlhodobo riešime aj možnosti upokojenia dopravy v okolí našej školy, preto projekt „Do školy po vlastných“ veľmi podporujeme. Očakávam, že prinesie uvedomenie si u nás dospelých, že pohodlie auta nie je nutné využívať vždy, ale je zdravé a potrebné prichádzať do školy či na pracovisko aj nemotorovou dopravou,“ uviedla riaditeľka ZŠ J.A. Komenského Paulína Krivosudská.
 
Prieskum terénu
V prvej fáze projektu pracovali školáci s manažérkami aj v teréne a preskúmali viacero ulíc v okolí školy. Hľadali napríklad chyby, ktoré sú v rozpore s udržateľnou dopravou. Ďalším dôležitým výstupom projektu budú aj závery z dotazníkového prieskumu, do ktorého sa vďaka vedeniu školy zapojilo takmer 700 respondentov. Výsledok dotazníka bude prístupný verejnosti v dokumente Školský plán mobility.
 
Ulice budú pre všetkých
Katarína Mičáková vysvetlila, že ďalšie plánované aktivity projektu budú realizované v septembri. Vďaka súčinnosti projektu Populair, vedeniu ZŠ J. A. Komenského, OZ Mám rád cyklistiku, vedeniu mesta Sereď, Mestskej polície Sereď a ďalších relevantných škôl, sa počas Európskeho týždňa mobility budú realizovať rôzne aktivity ako je ranný sprievod žiakov do školy, či záverečný festival „Ulice pre všetkých“, kedy deti uvidia ulicu pred vchodom do svojej školy v úplne inom šate.
 
Európsky týždeň mobility v Seredi: Ako bude vyzerať?
Návrhom organizátorov je uzavrieť ulicu pred školou počas celého Európskeho týždňa mobility v dňoch 16. – 20. septembra. „V rámci uzávery bude priestor slúžiť deťom a ich aktivitám ako aj ostatnej nemotorovej doprave a chodcom. Cieľom nie je nijakým spôsobom obmedziť rodičov, ktorí vozia svoje ratolesti do školy každodenne na aute. V niektorých prípadoch napríklad nie je k dispozícii vyhovujúci spoj verejnej dopravy alebo majú rodičia iné dôvody. Projekt chce práve naopak poukázať na zlú situáciu pred školou a ponúknuť aj inú alternatívu, ktorá berie ohľad na bezpečnosť a zdravie nielen ich vlastných detí, ale aj všetkých ostatných,“ vysvetlil zámer iniciatívy Erik Štefanek z OZ Mám rád Cyklistiku a mestský poslanec. Všetky bližšie informácie k aktivitám projektu budú oznámené organizátormi v dostatočnom časovom predstihu.
 
Pozitíva pre všetkých
Cieľom aktivít bude menej výfukových plynov z áut pri škole, menej prachových častíc v ovzduší, viac pohybu na čerstvom vzduchu, možnosť cestou do školy stretnúť kamarátov a prípadne sa dohodnúť a naplánovať si spoločnú cestu pešo do školy aj s ďalšími kamarátmi a spolužiakmi tak, ako to bývalo bežné kedysi, keď rodičia nevozili svoje deti autami až pred brány školy. 
 
foto:  projekt Populair, Erik Štefanek
Bezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektuBezpečné cesty do školy: ZŠ J. A. Komenského sa zapojila do skvelého projektu