Biela pastelka v Seredi

Biela pastelka v Seredi

Udalosti a ľudia     Iveta Tóthová    
 
Biela pastelka je jednou z najvýznamnejších verejných zbierok na Slovensku, ktorá sa zameriava na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Tento charitatívny projekt má hlboký význam nielen pre samotných nevidiacich a slabozrakých, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá má možnosť prejaviť svoju solidaritu. Peniaze vyzbierané počas zbierky sú nasmerované na poskytovanie kľúčových služieb, ako je sociálne poradenstvo či rehabilitácie, ktoré výrazne zlepšujú kvalitu života ľudí s touto formou postihnutia. Rovnako podporujú aktivity, ktoré pomáhajú týmto ľuďom integrovať sa do spoločnosti a žiť plnohodnotný život.
 
Biela pastelka sa radí medzi desať najväčších verejných zbierok na Slovensku a jej dlhoročná tradícia svedčí o dôležitosti tejto iniciatívy. Zbierku organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorá sa už niekoľko rokov úspešne stará o to, aby sa tieto prostriedky dostali tam, kde sú najviac potrebné. V roku 2024 sa zbierka konala v piatok 20. septembra, kedy sa do ulíc slovenských miest a obcí vydalo až 4 500 dobrovoľníkov.
 
Každý rok sa do podujatia s entuziazmom zapájajú aj žiaci seredských škôl. Na fotografiách sú žiaci zo ZŠ J. Fándlyho, ktorí vnímali zbierku nielen ako finančnú pomoc, ale aj ako hlboký emocionálny zážitok. Prostredníctvom svojej dobrovoľníckej činnosti pochopili, že aj drobné skutky môžu výrazne ovplyvniť životy tých, ktorí čelia ťažkým výzvam.
Biela pastelka v SerediBiela pastelka v SerediBiela pastelka v SerediBiela pastelka v SerediBiela pastelka v SerediBiela pastelka v SerediBiela pastelka v SerediBiela pastelka v Seredi