Nasadenie seredských ženistov v boji proti povodniam

Nasadenie seredských ženistov v boji proti povodniam

Životné prostredie a príroda     Iveta Tóthová    
 
Nedávne povodne ťažko zasiahli viacero oblastí Slovenska, najmä regióny Záhoria a Bratislavy, kde vysoká hladina vody spôsobila obrovské škody na majetku obyvateľov. Veľká voda zaplavila cesty, domy a poľnohospodárske oblasti, čím výrazne narušila životy ľudí. V dôsledku neustávajúceho nepriaznivého počasia a pretrvávajúcich výdatných dažďov sa situácia stávala čoraz kritickejšou.
 
Aby sa zabránilo ďalšiemu zhoršeniu situácie a obmedzili škody na majetku, bol na mieste prítomný Integrovaný záchranný systém, ktorý zahŕňa hasičov, záchranárov, políciu a ďalšie zložky. Tí sa snažili chrániť majetok a zdravie obyvateľov tým, že zabezpečovali odčerpávanie vody, evakuáciu ohrozených domácností a poskytovanie prvej pomoci.
 
Vzhľadom na pretrvávajúci negatívny vplyv počasia boli do terénu nasadení aj príslušníci 91. ženijného pluku zo Serede. Ich hlavnou úlohou bolo podporiť Integrovaný záchranný systém SR v budovaní preventívnych opatrení proti povodniam. Ženisti, ktorí sú vycvičení na prácu v náročných podmienkach, boli neodmysliteľnou súčasťou úsilia o zmiernenie škôd spôsobených povodňami. Príslušníci 91. žp sa v nepriaznivom počasí a v ťažko dostupnom teréne aktívne podieľali na ochrane obyvateľov postihnutých oblastí, najmä v Záhorí a Bratislave. Denne bolo nasadzovaných až 50 vojakov vrátane prepravnej a špeciálnej ženijnej techniky. Títo vojaci sa podieľali na stavbe protipovodňových hrádzí, spevňovaní brehov riek a odstraňovaní nánosov bahna a trosiek, ktoré povodne priniesli.
 
foto: 91. žp Sereď
Nasadenie seredských ženistov v boji proti povodniamNasadenie seredských ženistov v boji proti povodniamNasadenie seredských ženistov v boji proti povodniamNasadenie seredských ženistov v boji proti povodniamNasadenie seredských ženistov v boji proti povodniamNasadenie seredských ženistov v boji proti povodniam