Majitelia štvornohých miláčikov, pozor! Od prvého novembra so psíkom na detské ihriská nevstupujte. Končí sa aj voľný pohyb havkáčov na cyklotrase

Majitelia štvornohých miláčikov, pozor! Od prvého novembra so psíkom na detské ihriská nevstupujte. Končí sa aj voľný pohyb havkáčov na cyklotrase

Životné prostredie a príroda     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď    
Sereď sprísňuje a viac špecifikuje podmienky držania psov na svojom území. Dôvodom pre schválenie nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Sereď mestským zastupiteľstvom bola potreba lepšieho určenia konkrétnych miest, kde psíkovia vstupovať rozhodne nemôžu a kde konkrétne musia byť na vôdzke resp. na prsnom postroji. Mesto osadí aj nové infotabuľky, ktorých rešpektovanie bude sledovať mestská polícia.
 
Nové pravidlá
Podľa nového VZN mesta Sereď je s účinnosťou od prvého novembra 2024 voľný pohyb psa zakázaný v Seredskom mestskom parku, na trhovisku na Mlynárskej ulici, na turistickej cyklotrase v Seredi a na miestach, kde sa konajú príležitostné trhy (v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č. 2/2015, ktorým sa upravuje predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhových miestach zriadených na území mesta Sereď a vydáva trhový poriadok pre mestské trhovisko a príležitostné trhy  v znení neskorších nariadení).
 
Od rovnakého dátumu je vstup so psom zakázaný na pieskoviská a dopadové plochy prvkov detských ihrísk (gumená dlažba, liate gumené povrchy, tráva, kamienky, piesok a iné), na spevnené plochy športovísk, do areálov školských a predškolských zariadení, ktorých zriaďovateľom je mesto, na mestský úrad so záhradou, do zariadenia sociálnych služieb Nocľaháreň a na pohrebiská.
 
Viac bezpečia na detské ihriská a na cyklostrasu
Stretnúť psíka priamo na priestranstve, ktoré má patriť iba detským hrám, či motať sa popod kolesá cyklistov na cyklotrase, bolo doteraz možné dennodenne. „Schváleným VZN č. 4/2024 o niektorých podmienkach držania psov na území mesta Sereď vieme daným situáciám predísť. Tým sa stane priestor detských ihrísk chráneným priestorom pred vstupom so psíkov,“ uviedla Zuzana Vohláriková z mestského úradu. Dodala, že nové VZN bolo spracované hlavne na žiadosť Mestskej polície Sereď, ktorá pri vykonávaní svojej činnosti nemala právnu oporu. Početné sťažnosti na nezodpovedných psíčkarov, ktorí pri venčení svojich štvornohých miláčikov bez vôdzky, spôsobovali kolízne situácie napr. na turistickej cyklotrase, narastali.  „Pre policajtov, ktorí kontrolujú podmienky držania a vodenia psov, bude schválením nového VZN možné efektívnejšie a jasnejšie riešiť osoby, ktoré nedodržiavajú jednotlivé zákazy ako je napr. vodenie a venčenie psov na detských ihriskách alebo nechávajú voľno pobehovať psa po cyklotrase a podobne,“ vysvetlil efekt schváleného nariadenia zástupca náčelníka Mestskej polície Sereď Peter Sokol.
 
Čoskoro pribudnú vo verejnom priestore nášho mesta nové informačné tabule, z ktorých sa dá ľahko vyrozumieť, kde aké pravidlá vodenia psov platia.
 
Ilustračná foto: freepik.com
Majitelia štvornohých miláčikov, pozor! Od prvého novembra so psíkom na detské ihriská nevstupujte. Končí sa aj voľný pohyb havkáčov na cyklotrase Majitelia štvornohých miláčikov, pozor! Od prvého novembra so psíkom na detské ihriská nevstupujte. Končí sa aj voľný pohyb havkáčov na cyklotrase Ilustračná foto: freepik.com