Mesto Sereď opäť medzi najlepšie hospodáriacimi samosprávami

Mesto Sereď opäť medzi najlepšie hospodáriacimi samosprávami

Mestský úrad     Iveta Tóthová    
 
Mimovládna organizácia INEKO zverejnila najnovšie výsledky hodnotenia finančného zdravia miest na Slovensku za rok 2023. Cieľom projektu je poskytovať verejnosti jasné a zrozumiteľné informácie o tom, ako jednotlivé samosprávy nakladajú so svojimi financiami. Hodnotenie je zložené z viacerých ukazovateľov ako finančné zdravie, dlhová služba, záväzky a mnohé ďalšie.
 
Sereď s výborným finančným zdravím
 
Mesto Sereď si opäť udržalo silnú pozíciu, keď sa v rebríčku zo 141 miest umiestnilo na 11. priečke, rovnako ako v predošlom roku.  S celkovým skóre 5,3 z maximálnych 6 bodov je hodnotené ako samospráva s výborným finančným zdravím. To svedčí o zodpovednom hospodárení mesta, ktoré aj napriek neustále sa meniacim ekonomickým podmienkam dokáže efektívne riadiť svoje financie.
 
Podľa výsledkov INEKO dosiahlo mesto Sereď vysoké skóre v kľúčových oblastiach:
Celkový dlh - 6,0
Dlhová služba - 5,8
Bilancia bežného účtu - 3,7
Záväzky po splatnosti k príjmom - 6,0
Záväzky aspoň 60 dní po splatnosti - 6,0
 
Rebríček vedie Krásno nad Kysucou
 
Mesto Krásno nad Kysucou si aj tento rok udržalo prvú priečku s hodnotením 5,68 bodov, čím potvrdilo svoje prvenstvo z predchádzajúceho roku. Na druhom mieste skončil Tvrdošín (5,59), nasledovaný Dubnicou nad Váhom (5,54), Novým Mestom nad Váhom (5,54) a Svätým Jurom (5,49). Táto pätica miest sa umiestnila identicky aj v minulom roku, čo naznačuje stabilné a dlhodobé finančné zdravie týchto samospráv.
 
Kde sa umiestnili susedné mestá?
 
V porovnaní so Sereďou sa niektoré blízke mestá umiestnili nižšie. Napríklad Hlohovec získal 5,25 bodov a umiestnil sa na 13. mieste,  Trnava získala 5,17 bodov a obsadila 18. miesto, Galanta získala 4,65 bodov a je na 97. priečke zatiaľ čo Šaľa s 4,26 bodmi skončila až na 133. mieste.
Mesto Sereď opäť medzi najlepšie hospodáriacimi samosprávamiMesto Sereď opäť medzi najlepšie hospodáriacimi samosprávamiMesto Sereď opäť medzi najlepšie hospodáriacimi samosprávamiMesto Sereď opäť medzi najlepšie hospodáriacimi samosprávami