Sereď spojila spomienky na tradičné jedlá v jedinečnom kalendári

Sereď spojila spomienky na tradičné jedlá v jedinečnom kalendári

História     Iveta Tóthová    
 
Dňa 11. októbra sa v Obradnej sieni Mestského úradu v Seredi uskutočnil slávnostný krst stolového kalendára, ktorý zavŕšil verejno-prospešný projekt občianskeho združenia VODNÝ HRAD. Projekt nesúci názov „Lokálne zo Serede – čo nás spája“ mal za cieľ oživiť spomienky Seredčanov a ľudí z okolitých obcí na tradičné chute a vône jedál, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho dedičstva nášho regiónu. Výsledkom je kalendár pre rok 2025, ktorý prináša nostalgické spomienky a príbehy viazané na jedlá minulosti.
 
Kalendár symbolizuje most medzi generáciami, ktorý spája mladých ľudí so staršími cez spomienky na tradičné pokrmy. Hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť priestor pre medziľudské prepojenia a zachovanie kulinárskej histórie, ktorá je v dnešnej uponáhľanej dobe často zabudnutá. Autorka projektu, mestská poslankyňa a členka OZ VODNÝ HRAD Martina Hilkovičová, vysvetlila hlbší význam tejto iniciatívy:  „Rozhodli sme sa pre projekt, kde sa mladší pýtajú svojich rodičov či  starých rodičov na kuchyňu  v ktorej vyrastali. Čo mali oni rady keď boli malí , čo im varili ich mamky a babky. Niektoré ešte žili v Rakúsko-Uhorskej monarchii alebo v čase prvej Česko-slovenskej republiky pred 2. svetovou vojnou. Chceme zaznamenať spomienky práve na kuchyňu babky, ktorá  vedela z mála urobiť jedlo, ktoré spájalo celú rodinu. Aj keď nebolo veľa peňazí, vždy vyčarovali tú najlepšiu hostinu. Jednoduchú a s láskou uvarenú. Rozhovory ale neboli iba o receptoch, ale aj o spomienkach na omáčky od mamy, makové slíže či klobásy od uja mäsiara. Boli to medzigeneračné príbehy, ktoré nám prinášali radosť z počúvania. Tieto spoločné chvíle nás nakoniec doviedli k myšlienke projektu 'Lokálne zo Serede – čo nás spája', aby sme šírili tieto radosti a spomienky ďalej."
 
Ďalej zdôraznila aj praktickú stránku kalendára, ktorý nie je len estetickým doplnkom domácnosti, ale aj užitočným sprievodcom v každodennom živote. Grafické spracovanie pridáva kalendáru osobitý šarm a obsahuje aj jedálny lístok z reštaurácie seredského kaštieľa zo 70. rokov 20. storočia, ukážky miestneho nárečia, ako aj zaujímavé informácie o histórii mesta a samotného seredského kaštieľa. „Pôvodne Zereth bola založená ako strážna osada pri brode cez Váh po obchodnej Českej ceste. Postupom času bol vybudovaný vodný hrad Šintava. Neskôr prestavaný  na kaštieľ sa zmenou toku Váhu zo šintavského brehu dostal na seredskú stranu. Do kalendára sme preto vybrali aj informácie o kaštieli a zvykoch šľachtického stravovania,“ doplnila Hilkovičová.
 
Krst samotného kalendára vykonal primátor mesta Ondrej Kurbel symbolicky so šošovicou, ktorá v spomienkach Seredčanov dominovala. S úprimnosťou poprial, aby pri listovaní seredského kalendára tieto zozbierané spomienky, vyvolali v rodinách pohodu a radosť a navodili atmosféru  pokoja a pocit  lásky k nášmu domovu a tiež  lokálpatriotizmu k mestu a regiónu.
 
Kalendár bol vydaný v áklade 450 kusov a bude dostupný širokej verejnosti zadarmo. Záujemcovia si ho môžu vyzdvihnúť priamo v Mestskom múzeu.
 
Počas slávnostného podujatia si návštevníci mohli vypočuť aj odbornú prednášku na tému „Stolovanie na Šintavskom hrade za Thurzovcov“, ktorú predniesla renomovaná historička PhDr. Tünde Lengyelová. Prednáška priblížila históriu stolovania v tomto regióne a zároveň poodhalila, ako sa menili stravovacie návyky aristokracie v období renesancie. K prednáške Martina Hilkovičová uviedla: „Pani doktorka vychádzala z historických záznamov o plánovaní jedálneho lístka zachovaného zo 17. storočia z čias grófa Stanislava Thurzu, majiteľa Šintavského hradu. Prezradila nám, že jeho obľúbené jedlo bol kapúň vykastrovaný kohút. Ako najobľúbenejšie jedlo  aristokratickej spoločnosti tej doby v Uhorsku označila hovädzie pečené mäso, vtedy nazývané „kravské“, najčastejšie pripravované s petržlenom alebo chrenom.  Súčasťou jedálnička bol aj chlieb, rôzne kaše a omáčky. A čo bolo typické, že jedlo bolo mimoriadne korenené. Korenie bolo veľmi drahé a preto bolo na šľachtických dvoroch z dôvodu prestíže nadmieru využívané.“
 
Podujatie pokračovalo vernisážou výstavy "Stolovanie v Seredi" v priestoroch Mestského múzea. Ukážky pripravila vedúca múzea Mária Diková spolu s Róbertom Daňom.  Výstava predstavuje tri odlišné typy stolovania – dedinské, mestské a aristokratické. Špeciálny dôraz bol kladený na šľachtické stolovanie, pri ktorom boli využité historické exponáty zachránené z miestneho kaštieľa. Návštevníci mohli na vlastné oči vidieť bohatstvo a eleganciu, s akou sa v minulosti stolovalo v aristokratických kruhoch, a porovnať to s jednoduchším dedinským a mestským stolovaním. Výstava v priestoroch múzea potrvá do 31. januára 2025.
 
K slávnostnej atmosfére prispela aj ochutnávka tradičných koláčov – závinov, štrúdlí a pagáčov, ktoré dotvorili autentický zážitok z podujatia. Jedlá boli pripravené podľa tradičných receptov a návštevníkom pripomenuli spomienky na kuchyne ich starých rodičov.
Projekt „Lokálne zo Serede – čo nás spája“ bol realizovaný s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja z participatívneho rozpočtu a mesta Sereď.
 
foto: Lukáš Klčo
Sereď spojila spomienky na tradičné jedlá v jedinečnom kalendáriSereď spojila spomienky na tradičné jedlá v jedinečnom kalendáriSereď spojila spomienky na tradičné jedlá v jedinečnom kalendáriSereď spojila spomienky na tradičné jedlá v jedinečnom kalendáriSereď spojila spomienky na tradičné jedlá v jedinečnom kalendári